De plattegrond van Parktuin Oosterhouw

(ontwerp Klaas T. Noordhuis, 1989)


Gezien de grote hoeveelheid details, duurt het enige seconden om in te laden. Allereerst tonen wij u een overzicht van de totale Parktuin, die in vier verschillende hoofdstijlen is ingedeeld. Klik op een van de onderdelen om deze tuingedeelten vergroot en geïllustreerd te zien.


 

Classicistisch deel. Voor het huis ligt een strak geschoren tuin. Vanuit de verschillende gezichtshoeken zien we verschillende stijlen. Van links naar recht kijkend zien we alle Renaissancekenmerken, midden voor het huis richting het huis kijkend Barok en op de stoep staand de tuin inkijkend Rococo. In dit tuingedeelte groeien 70 verschillende oude, uitsluitend roze rozen die alle in 1868 al in cultuur waren.

 

Landschappelijk deel. De schapenweide met monumentbomen, zoals we in 1989 aantroffen, is teruggebracht in de Engelse Landschapsstijl. Het voor deze stijl kenmerkende doorlopende pad door het gras is niet bestraat, maar bezand. Een deel van de grasvelden wordt in juli gemaaid om de stinzenplanten kans te geven rustig af te sterven.

 

Natuur-geïnspireerd deel. Japans ge´nspireerde vlonders van beton lopen hier door een laag-onderhoud tuin. Toepassing 2e helft 20e eeuw. De invloed William Robinson uit het begin van de 19e eeuw is hier zichtbaar. Een methode van werken die door Louis G. Leroy in de jaren '70 van de vorige eeuw nieuw leven werd ingeblazen.

 

Architectonisch deel. De onverwarmde, doch tropisch aandoende oranjerie dient als achtergrond van het architectonisch gedeelte. Van hieruit is dit tuingedeelte met strakke geometrische vormen deels symmetrisch, deels evenwichtig opgebouwd.