Terug naar Parktuin Oosterhouw

RECEPTEN UIT DE PARKTUIN


Zuring met krenten

Aantal: Voor 4 personen

Voorbereidingstijd: 15 - 20 minuten

Bereidingstijd: 10 minuten

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

IngrediŽnten: ca. 1 Ĺ kilo zuring, 75 gram krenten, 50 gram bruine basterdsuiker, 20 gram roomboter, snufje zout, mespuntje krijt, aardappelmeel of sago

Voorbereiding: Was en breng de krenten in water aan de kook en laat ze in het afkoelende water weken. Ontdoe intussen de zuring van stelen en dikke middennerven door het bladgroen daarvan tussen de vingers af te stropen. Was het bladgroen en laat het zoveel mogelijk uitlekken. Bereiding: Doe het bladgroen met het nog aanhangende water in een pan; voeg de geweekte krenten toe, de boter en het snufje zout. Breng alles aan de kook, voeg krijt en bruine suiker toe, draai de gasvlam laag en laat de zuring in 5 - 8 minuten smelten. Bind de groente eventueel met wat aardappelmeel of sago.

Speciale vermeldingen: Zuring is helaas niet in de handel doch uitsluitend een eigen-tuin-product.

Opmerkingen: Zuring is een vaste plant, die niet speciaal in een moestuin hoeft te staan. In Parktuin Oosterhouw staan rijtjes geplant naast de bessenstruiken en langs een veldje met kruiden. Koop in een tuincentrum een kist met 24 zuringplanten. Tuinzuring is iets anders dan in het wild groeiende zuring, met groter en zachter blad. Het blad van de planten kan, evenals rabarber, tot ongeveer de langste dag worden geoogst. Daarna de bloemstengels verwijderen om stevige planten te houden voor het volgende seizoen.