terug naar home / terug naar tuinontwerp

Klaas T. Noordhuis (1949) 

JEUGD


Klaas T. Noordhuis groeide op op de boerderij Doornbosheert te Zuurdijk. Vanaf zijn prille jeugd kreeg hij met tuinen te maken: als zuigeling werd hij al in de tuin gelegd in een babyhuisje. Het "babyhok" is een uitvinding van de Eenrumer huisarts Dr Posthumus, die al voor de tweede wereldoorlog vond dat baby's meer frisse lucht behoefden. Liefde voor natuur raakte zo in zijn genen.

Het babyhok, gefotografeerd in de zomer van 1950, is typisch Noord-Gronings. Door huisarts Dr Posthumus in 1939 ontwikkeld. Het babyhuisje staat momenteel weer geheel in de belangstelling.

 

OPLEIDING EN WERK


Hij werd opgeleid aan de tuinbouwschool te Frederiksoord. Hij werkte mee aan de inrichting van de tuinbouwtentoonstelling Floriade 1972 te Amsterdam en werd daarna opzichter in de parlementstuinen in Wellington, Nieuw Zeeland. Vervolgens wijdde hij zijn aandacht aan een tuincentrum, waarna hij in 1986 als tuinontwerper en -consulent ging werken. Tuinontwerpen van zijn hand werden meermalen gepubliceerd onder andere in boeken van David Stevens en Roy Strong. In 1993 verscheen bij Rebo-Productions Tuinieren het hele jaar, een omvangrijk naslagwerk voor zowel beginnende als gevorderde tuiniers dat direct na verschijnen in het Engels, Duits, Frans en Tjechisch werd vertaald. Noordhuis' eigen tuin, Parktuin Oosterhouw, in Leens (Groningen) wordt 's zomers door velen bezocht en bewonderd. Hij heeft kans gezien er diverse stijlen in harmonie bijeen te brengen.

copyright: T.Kramer /  K.T.Noordhuis

Portret K.T. Noordhuis Kleurpotloodtekening door Trudie Kramer

KLIK OP PORTRET VOOR VERGROTING

 

In de tuin van Doornbosheert groeiden oude vruchtboomrassen waaronder de 'GRONINGER KROON'

 
PUBLICATIES

Verschenen boeken in de jaren 1993-1997 geschreven door Klaas T. Noordhuis
 
Verschenen en te verschijnen artikelen door Klaas T. Noordhuis