STUDIO VOOR TUINCONSULT & STADSTUINHERSTEL.
logo-ontwerp: Betty Dekker Groningen (1984)
Oosterhouw
Hoofdstraat 35
9965 PA Leens
Telefoon: (0595) 571813 (meestal antwoordapparaat)

Bezoek op afspraak het gehele jaar voor groepen tussen 10 en 25 personen.


Welkom, deels aangepast januari 2008

Welcome, partly revised: January 2008

 
Willkommen, teilweise ergänst: Januar 2008
Copyright all photos and designs  in this site
Gietijzeren ornament op de voordeur
Frontdoor ornament
Vergoldetes Pferd auf Haustür

 

het gesprek gaat over een Jugendstil-tuin

spreekkamer Studio voor Tuinconsult

 

 

PARKTUIN OOSTERHOUW IS uitsluitend voor groepen

OPENGESTELD

op afspraak

individuele bezoekers zonder afspraak
groepen alleen na reservering
fotografie voor eigen gebruik
geen honden
geen draagbare geluidsapparatuur, waaronder mobieltjes
Kinderen aan de hand

 

fantasie-tuin met Gronings landschap op de achtergrond

Tekenkamer Studio voor Tuinconsult

 

Architectonisch deel in Parktuin Oosterhouw

VOOR ACCOMODATIE & BEZICHTIGING VAN HUIS EN TUIN :
www.oosterhouw.nl
750 informatieve en actuele pagina's over tuinontwerp, tuinkunst, tuinieren en tuinboeken met daarnaast 100 links naar vak-webpagina's

1 TUINONTWERP. De STUDIO VOOR TUINCONSULT & STADSTUINHERSTEL is een kleinschalig ontwerpbureau voor tuinen. Particulieren, bedrijven met kantoren, stichtingen en lagere overheden behoren tot de opdrachtgevers. Specialisatie is het ontwerpen van tuinen die historische aspecten in zich dragen. Historie in vorm, maar ook in de plant. Van de meeste cultuurplanten is na te zoeken wanneer ze voor het eerst in cultuur kwamen, een belangrijk onderdeel van de tuin(kunst)historie. Lees meer over kenmerken van tuinstijlen op deze site. Voor de Studio geldt dat het gebouw uitgangspunt is voor een ontwerp. Zowel de bouwtijd van het huis als de sociale status ten tijde van de eerste bewoners is onderdeel van een ontwerp, aangepast op het onderhoud van onze tijd. Verwisselbare autonome tuinen zijn ons vreemd: het huis met het landschap of de omgeving van het pand is uitgangspunt.Vorm, waarbij specifiek wordt gedacht aan derde dimensie en valse perspectieven is belangrijker dan beplanting. Kunst in de tuin is een vanzelfsprekend onderdeel. Verdere ontwerpprincipes zijn na te lezen in de eerste hoofdstukken van het boek TUINONTWERPEN (Klaas T. Noordhuis), verkrijgbaar in de boekhandel.

STELLING VAN DE MAAND :(HERHALING) Zolang de bruine beer in de dierentuin van Istanboel onder de huidige abominabele omstandigheden moet leven is Turkije niet toe aan zelfs maar besprekingen over toetreding tot de Europese Gemeenschap. REACTIES , (voorgaande stellingen)

2 PARKTUIN OOSTERHOUW is de bezoekerstuin van Klaas T. Noordhuis. Samen met wijlen zijn echtgenoot, de germanist en dichter C.O.Jellema legde hij de tuin in vijf jaar aan. Nu gebeuren aanpassingen samen met zijn huidige partner Hans Christiaan Klasema.

K unst en natuur - de tuin in het gedicht.
L even herscheppen wij tot harmonie
A ls schoonheid denkt in wat de hand verricht
A ls woorden stichten wankel evenwicht.
S pade of pen - o tuin der poezie! ( C.O.Jellema, 1984 )

In de 1 ha grote tuin zijn diverse aspecten uit de tuinkunsthistorie te zien. Naast de vormen, waarin tuinkunst uit drie eeuwen tot uitdrukking komt, zijn er verschillende sortimenten planten, zoals meer dan 250 oude rozenrassen, alle stinzenplanten en een Buxus-sortiment, bestaande uit 55 rassen. Daarnaast sortimenten Hibiscus, Philadelphus, Hydrangea, Syringa en oude rozen. Ook de tijd dat een plant in cultuur kwam is een onderdeel van de tuingeschiedenis in de parktuin. Tevens een lijst van haagplanten en hoe vaak deze moeten worden geknipt. Behalve Parktuin Oosterhouw vindt u op deze site een gevarieerd cultuurpakket voor twee dagen uit in Noordwest-Groningen. De tuin is uitsluitend toegankelijk voor groepen waarvoor u een afspraak kunt maken voor bezichtiging van huis en tuin. Nieuw in 2004 is een omhaagde architectonische moesgaard.

3 BIBLIOTHECA OOSTERHOUWENSIS is een uitgebreide tuin- en planten bibliotheek met 450 gespecialiseerde 'groene' onderwerpen. Gerangschikt op onderwerp. Zoekt u over een bepaald onderwerp wat erover is geschreven, dan kunt u hier titels en auteurs opsporen om deze boeken vervolgens op internet gemakkelijk te kunnen vinden. Meer dan 5000 interne links, alsmede een zoekmachine (rechtsbovenaan in het menu) bevorderen het gemak in het zoeken binnen deze pagina's. Enkele boeken zijn voor verkoop beschikbaar.

OPRICHTING VAN EEN SOCIËTEIT VOOR BOTANISCHE & TUINKUNSTIGE BIBLIOFIELEN : Belangstelling? Mail naam en adres met wensen als lokatie , frequentie , voor wie , doelstelling , voorstellen (b.v. ruilbeurs, gezamenlijke inkoop) etc. Aan de hand van de belangstelling met de suggesties zal levensvatbaarheid blijken. Lijst van aspirant-leden zal op deze site worden gepubliceerd. Mail: info@klaasnoordhuis.nl

4 BEMIDDELING VAN TROMPE L' OEIL'S EN ADVISERING GRISAILLES is een activiteit uit liefhebberij ontstaan. In Parktuin Oosterhouw zijn een aantal voorbeelden te vinden. Nieuw, geschilderd in 2002 is een woud, geschilderd in het zomerhuis. Stammen van bomen achter het zomerverblijf lopen in de schildering door.Ter weerszijden van het bos staan afgebeeld Vertumnus en Pomona. Zie ook de schildering naar Utens door Aloys van Wieringen.

COLUMN: Klaas T. Noordhuis schrijft maandelijks een nieuw artikel over een boek uit de Bibliotheca Oosterhouwensis op deze pagina's. April: Naar aanleiding van de boekenweek

5 BEELDMATERIAAL VAN TUINEN EN PLANTEN is beschikbaar voor boeken en tijdschriften. Veelal is rekening gehouden met ruimte voor teksten, waardoor veel foto's tevens geschikt zijn voor voorpagina's en omslagen. Het beeldmateriaal staat opzettelijk niet in volle uitstraling op de site. Fotografie: Klaas T. Noordhuis.

TIP VAN DE MAAND: Sneeuwklokjes kunt u deze maand delen. Beschadig de wortels zo weinig mogelijk; een bolgewas kan alleen water opnemen via de uiteinden van de wortels (zijwortels hebben ze niet. (voorgaande tips) ( boeken over bollen en knollen )

6 CULTURELE FUNCTIE LANDHUIS OOSTERHOUW: RESIDENTIE VOOR SCHRIJVERS EN KUNSTENAARS Op aanvraag is het mogelijk gebruik te maken van het appartement in Landhuis Oosterhouw. Gegarandeerde rust voor het schrijven van een boek, scriptie of het maken van een project. Zijn de jaren '30 ingerichte kamers niet gereserveerd in de zomermaanden dan kunt u deze voor vakantie of rust bespreken. Voor twee personen; geen kinderen. Roken nog toegestaan! Niet geschikt voor astmalijders. Kleine kookfaciliteit. Uitsluitend voor meerdaags bezoek. De foto rechts geeft een indruk van het uitzicht op de parktuin.


Tuinclub SUB ROSA (onderaan links in het menu) bestaat al meer dan 10 jaar. Mededelingen hierover op de pagina Sub Rosa.

GASTENBOEK. Schroomt u niet iets in het gastenboek (menu rechtsboven) te schrijven. Reacties zijn voor anderen en voor ons vaak interessant.

ZOEKMACHINE. Deze site beslaat meer dan 500 pagina's. Naast de meer dan 1000 interne links is de zoekmachine (menu rechtsboven: zoeken op trefwoord) u behulpzaam het zoekwoord waarmee u op deze homepage kwam binnen deze pagina's op te sporen.


dit babyhuis diende later als konijnenhok

het " babyhok" (beschrijving)

het "babyhok" (bouwtekening)

KLAAS T. NOORDHUIS

Klaas T. Noordhuis (1949) groeide op op de boerderij Doornbosheert te Zuurdijk. Vanaf zijn prille jeugd kreeg hij met tuinen te maken. Als zuigeling werd hij al in de tuin gelegd in een babyhuisje. Het "babyhok" is een uitvinding van de Eenrumer huisarts Dr Posthumus, die al voor de tweede wereldoorlog vond dat baby's meer frisse lucht behoefden. Liefde voor natuur raakte zo in zijn genen. Klik in het menu op Klaas T. Noordhuis voor een curriculum vitae en zijn vroegere en huidige publicaties en tuinboeken.

 


Dear guests from overseas,

I specially welcome you. I apologize that this site is only in Dutch but I hope you enjoy the photographs of the 2,5 acre PARKTUIN OOSTERHOUW, with all styles of gardenhistory and where ideas of the Studio for Gardenconsultancy are made visible.
For you I explain the not understandable term STINZENPLANTEN, a group of plants, mostly bulbs from the mediterranean area, which once were planted, but which maintain and multiply themselves hardly without human help. Some perennials and some shrubs we also call stinzenplant. A "stins" is the name for a kind of castle in Friesland, the north-western province of the Netherlands. Once planted, but now we reckon them to the Dutch flora. This group of plants, since long in culture, grow especially well on clay soil with a layer of humus. They florish near old farmhouses, chuchyards, castles, country-seats and vicarages. In the bookshop you find translated books, written by Klaas T. Noordhuis. Beside this you find a page with worldwide interesting LINKS about gardening books, plants, horticulture etc.

 

Meine Damen und Herren,

Sie können vielleicht Niederländisch lesen. Gerne mache ich Sie aufmerksam auf die TROMPE L'OEIL und GRISAILLES VERMITTLUNG mit einer Trompe l'oeil-Beschreibung auf Deutsch. Auch eine Beschreibung von PARK OOSTERHOUW ist für Sie übersetzt worden. In der Buchhandlung in Deutschland finden Sie auf Deutch übersetzte Bücher; Autor: Klaas T. Noordhuis. Und auch auf diese Seiten eine internationale LINKEN-Seite über Gärten, Pflanzen und Gartenbücher.


©ALL COPYRIGHTS OF THIS SITE ARE RESERVED BY STUDIO VOOR TUINCONSULT & STADSTUINHERSTEL

Photo’s and designs are protected by BEELDRECHT