BABYHUISJE


Overzicht van tekeningen  
Detailtekeningen  
Foto  
   
GESCHIEDENIS  
Op initiatief van huisarts Dr. Posthumus uit Eenrum werd het eerste babyhok getimmerd door timmerbedrijf Lanting te Eenrum voor de kleinzoon van Lanting die een aannemingsbedrijf heeft te Hornhuizen. De eerste baby, nog steeds een gezonde man, werd er in de zomer van 1939 voor het eerst ingelegd. Het "babyhok" werd in Noordwest-Groningen razend populair. Plattelandsbaby's worden nog steeds in het huisje gelegd. Nu is het huisje een onderdeel van de cultuur van de noordwesthoek van Groningen.  
   
VERHUUR  
Babyhuisjeverhuur "Lutje Potje" te Saaksumhuizen  
   
ZELF EEN BABYHUISJE MAKEN  
De bijgeleverde tekening levert alle gegevens om zelf zo'n babyhuisje te timmeren. Rekening is gehouden met licht, lucht en ruimte voor baby's tot 15 maanden; zelfs in de winter als de baby vanaf drie maanden oud is, waarbij vrieskou geen probleem vormt. Pas echter op bij vochtige lucht. Hou steeds rekening met grote temperatuurschommelingen bij gesloten dak; blijf goed opletten als de zon plotseling gaat schijnen of weer achter de wolken verdwijnt. Gezien geen literatuur over het babyhuis is uitgegeven volgt hier een korte beschrijving. Het huisje is zwaar genoeg om niet om te waaien bij harde wind en licht genoeg om door een persoon verplaatst te worden. Er zitten poten onder opdat gras niet geel zal verkleuren en de bodem van het huisje niet vochtig wordt. Aan twee poten moeten wielen worden bevestigd, waardoor verplaatsen nog gemakkelijker gaat. Gebruik voor de wanden schroten met veer en groef. en droog hout opdat er na droging geen kieren kunnen ontstaan. Drevel alle spijkers in, opdat geen verwondingen het gevolg kunnen zijn. Via raampjes in de zijwanden kan moeder ongemerkt het wel en wee van kind aanschouwen. Handvaten aan de zijwanden maken verplaatsen gemakkelijk. Het dak bestaat uit een plaat van multiplex waaronder een raampje van 8 cm breed (voorzijde 10 cm). Het met dakleer beklede dak is opklapbaar en kan eventueel geheel achterovergeklapt worden. Hiervoor wordt het lange been van een staartscharnier op ongeveer 8 cm van het draaipunt 90 graden omgebogen; dit lange been wordt dan bevestid tegen de achterwand, zodat de schroeven doordringen in de opstaande stijlen en het korte been bevestigd wordt aan de onderzijde van de raamlijst van het dak. Het draaipunt van de scharnier moet even buiten het dak uitsteken. Onder het dak zit vliegengaas wat niet duidelijk op de tekening is aangegeven. Kleuren: buitenzijde groen met creme omlijstingen van raampjes. Van binnen creme. Gebruik nooit, in tegenstelling tot een beschrijving die door het Groene Kruis wordt uitgegeven, carbolineum. Insecten worden evenals kraaien en kauwtjes door het vliegengaas voldoende tegengehouden.  
   
Met dit babyhuis of babyhok zoals deze in Groningen wordt genoemd geeft u de kleine een goede gezonde start. Met het gebruik ervan houdt u tevens een stukje 20e eeuwse Noordwest-Groningse cultuurgeschiedenis in stand. Ik wens u veel plezier bij het timmeren en genoegen bij het gebruik.  
   
Klaas T. Noordhuis  
   
Neem eens contact op als u een huisje hebt getimmerd, zodat uw tip kan worden toegevoegd!