artikelen index / bibliotheekindex

Hyazinthen Gläser


Bijna jaarlijks bezoek ik half juni de Internationale Kwekerijdagen te Bingerden. Het gaat er om de bijzondere planten, maar ook boekhandel Architectura & Natura en antiquariaat Timbuctoo zijn er vertegenwoordigd. Mijn tuin, hoewel een hectare groot, is vol en zodoende valt mijn aandacht meer op bolgewassen en op boeken.  

Bij de bolgewassen viel een speciale dichtersnarcis op. Gekke Engelsen kruisten speciaal de geurende dichtersnarcis en de kenner struint oude boerenerven in Nederland af om er enige van terug te vinden. Naast de narcissen was er een stand met hyacintenglazen. Soms zie ik er verzamelingen van staan bij particulieren, maar bij mij bleven ze in de kelder staan tot de late herfst. Hoewel ze in ons huis in een half ondergelopen kelder staan, hebben deze glazen me altijd gefacineerd, zoals ook de speciale sansevieria-bloempotten dat deden. Hiervan ken ik nog geen verzamelaars. In de stal met hyacintenglazen lag ook een boek over dit onderwerp: Hyazinthen Gläser. Monografieen en biografien hebben altijd mijn aandacht. Hebberigheid was dus direkt gewekt, maar helaas: Romke van de Kaa was me een slag voor; gelukkig heeft ieder boek een uniek nummer, waarmee het boek in de plaatselijke boekhandel kan worden besteld. Zelfs in de "kleinste boekhandel van Nederland", die in mijn woonplaats Leens is gevestigd. Schrijver van het boek is Joachim Henle, verkoper en verzamelaar van deze glazen. Ondertitel: Geschichte und Tradition, Von den Anfangen bis zum begehrten Sammlerobjekt. (ISBN 3-9807440-0-0) Wie denkt dat onze grootmoeders begonnen met het kweken van hyacinten op glas heeft het mis: reeds vanaf 1600 worden hyacintenglazen gemaakt, zowel van steen als glas. Bijzonder om te zien dat stijl en vormgeving ook in een simpel glas is te maken: van ieder glas is direkt af te lezen in welke tijd deze is gemaakt. Misschien vanwege mijn grootmoeder: de Jugendstil-glazen spreken me het meest aan. Jammer dat de vensterbank-cultuur met deze glazen is verdwenen: de glazen werden eerst vervangen door betonnen patioblokken en later door houten ganzen, die in december plaats moeten maken voor een trapje met nepkaarsen. Misschien dat dit schrijven u inspireert de oude glazen weer tevoorschijn te halen. Denk eraan dat alleen geprepareerde bollen geschikt zijn. Dit zijn bollen die een speciale temperatuurbehandeling hebben gehad. Voor hun gevoel is in december de winter al achter de rug. Zet de bollen in het donker tot ze 7-10 cm hoog zijn en haal ze dan pas in de kamer. Bollen in de kamer hadden vroeger meer aandacht: mijn grootvader haalde er in 1955 nog de krant mee: er zaten veertien bloemen in zijn amaryllis.

 

Glazen, vazen, bloemschalen en kannen hebben altijd mijn aandacht op de rommelmarkt. Jarenlang waren dat de meest ideale receptiecadeaus. Aan de hand van vorm en kleur is direkt een jaartal vast te stellen. Toch ben ik nog niet zo ver om lid te worden van de bloembollenglazenclub. Geen grap: deze Nederlandse vereniging bestaat echt! Voor wie is geïnteresseerd: kijk op www.querbeet.com

Klaas T. Noordhuis